8de42f50 10eb 4773 aa03 6d72e9a3498a

Hartohet koncept dokumenti për ekspozitën e cila shpalos jetesën në trevat shqiptare

Qendra Rajonale për Trashëgimi Kulturore në Prizren(QRTK) ka hartuar koncept dokumentin për ekspozitën etnologjike e cila planifikohet të ridizajnohet në sektorin etnologjik të Kompleksit të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, njofton QRTK.

Ekspozita ka qëllim informimin e vizitorëve për mënyrën e jetesës së popullatës të trevave shqiptare, me fokus të veçantë në artin tradicional, si dhe trajtimin e vlerave të trashëgimisë kulturore përmes artit tradicional.

Sipas komunikatës, Samir Hoxha, Drejtor i Qendrës Rajonale për Trashëgimi Kulturore tregon se përmes këtij koncept dokumenti do të bëhet ridizajnimi i sektorit etnologjik në Kompleksin e Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, me ç’rast synohet të arrihet aplikimi i metodave të ndryshme instruktive, përmes të cilave do të përcillet tek vizitorët.

“Prezantimi përveç se vizualisht në formë fizike planifikohet të përcillen edhe me video, audio (muzikë), reprodukime, teksturë (të prekshme) që mund t’u japë qasje çdo vizitori të ndjejë dhe të përjetojë artin tradicional të pasqyruar përmes kësaj ekspozite” thekson drejtori i këtij institucioni Samir Hoxha”, thuhet në komunikatë.

Koleksioni me tekstil do të paraqesë veshje të burrave, djemve, grave, nuseve dhe vajzave myslimane, katolike dhe ortodokse nga trevat shqiptare njëkohësisht duke treguar për llojllojshmërinë e ngjyrave, mënyrës së punimit, materialit dhe formave që ato paraqesin.